Fabio D'Agata

Intelligent bewegen
HomeBIOGRAFIELEZINGENFOTO'S EN VIDEO'SBLOGContact
Home
Bio-hacking: intelligent of onverstandig?

Bio-hacking: intelligent of onverstandig?

Misschien heb je het woord al eens voorbij horen komen: bio-hacking. Dat is het inzetten van data, technieken en technologie om jezelf fysiek en mentaal te upgraden. In dit artikel kijk ik vanuit mijn werkgebied naar dit fenomeen, om jou te helpen verstandige keuzes te maken.

Allereerst: waar hebben we het over? Bio-hacking is een containerbegrip. Het gaat van het ‘verbeteren van je leefstijl’ tot aan ‘klooien aan je lichaam met technische snufjes’. Zo kan het dus zijn dat de één biologische processen van het lichaam hackt door koud te douchen en de ander door een chip te implementeren in zijn onderarm waarmee de temperatuur van zijn huis zich aanpast aan de lichaamstemperatuur.

Een hack kan op verschillende gebieden ingezet worden, zoals: beweging, slaap, voeding, rust, temperatuur en licht. Een ademhalingsoefening is een voorbeeld van een hack om je fysiologie te veranderen en te ontspannen. Een rondje hardlopen is ook een hack: een strategische actie om je vervolgens beter te voelen. Tegenwoordig is het heel gebruikelijk om daarbij een sporthorloge te dragen, waarbij technologie je helpt inzicht te krijgen in je prestaties, om ze uiteindelijk te verbeteren. Zo bekeken is de kans groot dat jij ook een bio-hacker bent.

Waarom hacken we?

De voornaamste reden om de biologische processen te beïnvloeden is om onszelf te verbeteren, te upgraden. Als we kijken naar de mensen die zichzelf tegenwoordig bio-hackers noemen, de fanatiekelingen, dan zien we dat ze ernaar streven de beste versie van zichzelf te worden. Dat is een drijfveer die ik steeds meer bespeur in de maatschappij. In de basis is daar weinig mis mee, echter schuilt hierin een gevaar.

Uitgelegd: pleonexia

Psychoanalyticus Paul Verhaeghe waarschuwt voor een probleem dat hier op de loer ligt: pleonexia: “Dit is de onweerstaanbare aandrang die in ons zit om altijd meer te willen hebben. Meer bezit, maar ook meer roem en eer.” Verhaeghe geeft aan dat we dit door onszelf bedachte ideaal nooit kunnen bereiken en dat het streven ernaar de mens uiteindelijk ziek maakt. Zo willen we bijvoorbeeld allemaal graag gezonder eten. Maar er bestaat inmiddels een woord voor mensen die obsessief bezig zijn met gezond eten. Dat heet orthorexia. Dit dwangmatige eetgedrag is een stoornis die uiteindelijk de geestelijke en lichamelijk gezondheid schaadt. Een vraagt die relevant wordt is: wanneer wordt bio-hacking neurotisch?
In dit interview bevraagt ex-topsporter Govert Viergever (roeien) vooraanstaand bio-hacker Eduard de Wilde over meer gezondheid, meer energie en langer leven. Of zoals de Wilde het zelf noemt: “Altijd mikken op goed, beter, best op het gebied van gezondheid, energie en anti-aging.” Gedurende dit gesprek, waar het ruim een uur over allerlei hacks gaat, vroeg ik mij af of dit het niveau bereikt waar Verhaeghe ons voor waarschuwt. “People are suffering and dying under the torture of the fantasy self they’re failing to become” – Britse journalist Will Storr

Contactverlies met je lichaam

Het idee dat het manipuleren van biologische processen dé weg is naar een optimale gezondheid, kent beperkingen. Door continu ingrijpen benader je je eigen lichaam als een ‘high performance machine’ in plaats van een intelligent natuurlijk systeem. Met de focus op externe hulpmiddelen lijkt het erop dat we minder vertrouwen op de diepe intelligentie van ons eigen lichaam. Ik hoorde pasgeleden over een hoofdband om ‘succesvol’ te mediteren. Hoge piepjes geven aan dat je veel denkt, lage piepjes betekenen dat je weinig denkt. Nu is meditatie in de kern bedoeld om zonder oordeel gedachten te laten varen en in het moment contact te hebben met je lichaam en geest (als observator met aandacht voor het geobserveerde). Succesvol mediteren is dus een illusie. De hoofdband werkt obsessief meten, trainen en hacken in de hand, waarbij doelen en cijfers bepalend zijn, in plaats onze aandacht te richten op het menselijk groeiproces.

Gouden formules

Bio-hackers hebben er een handje van gouden wijsheden te promoten. Eduard de Wilde heeft het in hetzelfde interview bijvoorbeeld over de ‘gouden formule die ik iedereen kan aanraden’ voor de beste manier van sporten: twee keer per week gewichtstraining en één keer per week High Intensity Interval Training (HIIT). Hij voegt eraan toe: ‘dit is een no-brainer. Iedereen, ongeacht leeftijd, zou deze combi moeten toepassen.” Dit kan voor sommige mensen prima werken. Maar als je er even goed over nadenkt, kom je al snel tot de conclusie dat mensen vooral baat hebben bij een goed doordachte beweegstijl. Met daarin activiteiten die passen bij het persoonlijke verlangen, de levensfase en het lichaam van de individu. Het promoten van gouden formules door bio-hackers gebeurt aan de lopende band. Niet alleen op het gebied van sport, maar op elke gebied waar iets valt te ‘upgraden’. Het is het vooral belangrijk om bij jezelf te onderzoeken wat voor jou werkt, al dan niet onder professionele begeleiding of geadviseerd door mensen die echt diep in de materie zitten. De gemiddelde mens bestaat niet. Daarom is een algemeen, universeel advies al gauw te kort door de bocht. In mijn visie vereist dit een balans tussen experimenteren om vooruitgang te blijven boeken en uitgebreid discussiëren over de impact van de experimenten. – Peter Joosten, bio-hacker, over biotechnologie.

Verlies van authenticiteit

Zodra je bent bevangen door bio-hacking, bestaat er een kans dat je voornamelijk handelt vanuit de buitenkant. Je upgrade jezelf richting de beste versie van jezelf (het ideaal) met behulp van externe hulpmiddelen zoals data, technieken en technologie. Handel je liever meer vanuit de binnenkant, dan komt dat proces vanuit je waarden, je verlangens en je karakter. Dan handel je vanuit authenticiteit. Iemand die handelt vanuit authenticiteit en hacks doorvoert, zal dat niet zo gauw doen voor een onbereikbaar ideaal, maar eerder voor een verlangen dat heel dichtbij zichzelf staat. Kortom, bio-hacking kan waardevol zijn. Het kan je in het zadel helpen, maar vergeet niet dat jij zelf de ruiter bent. Laat bio-hackers een inspiratie zijn om je persoonlijke groei op een gezonde wijze te bekrachtigen, maar volg niet ieder advies zomaar op. Werk van binnen naar buiten en luister naar je eigen lichaam. Wees trouw aan jezelf.

Laatste blogberichten

Hoe sport een sombere periode doorbreekt
Bio-hacking: intelligent of onverstandig?
Blog overzicht
Fabio heeft een visie die past in de moderne tijd
- Bram Bakker, bekend psychiater
Vanaf het eerste moment is er een klik door zijn open blik en zijn uitstraling
- Joseph Oubelkas, veelgevraagd spreker
Ik leerde herkennen dat het niet alleen gaat om de woorden die je zegt, maar ook om de lichaamstaal die je gebruikt.
- Peter Compaijen, Manager bij AFAS Software
De lessen die we tijdens de interactieve sessies op deze enerverende middag hebben geleerd, dragen bij om persoonlijk en als organisatie future-proof te zijn!
- Remon van Asperen, PiCompany, GITP

Fabio D'Agata boeken als spreker?

Neem vrijblijvend contact op voor beschikbaarheid en prijzen

Neem contact op
© 2023 - Fabio D'Agata en sprekersbureau Quality Bookings