Fabio D'Agata

Intelligent bewegen
HomeBIOGRAFIELEZINGENFOTO'S EN VIDEO'SBLOGContact
Home
Train fysiek én mentaal in een verandertraject

Train fysiek én mentaal in een verandertraject

Veel fitness- en sporttrainers zijn opgeleid met vooral fysieke kennis. Tegenwoordig is er zoveel kennis van het brein, dat het mentale deel gericht meegetraind kan worden. Sterker nog, de kracht zit hem in de combinatie.

Meer brein kennis dan ooit. We hebben meer kennis van het brein dan ooit. Bekende hoogleraren als Erik Scherder en Margriet Sitskoorn zijn populair en delen hun kennis over het versterken van je brein met behulp van beweging op een toegankelijke manier. Dat schept mogelijkheden. Maar hoe ontwerp je met die kennis een goede oefening? Daarvoor moeten we de fysieke wereld en de mentale wereld eerst bij elkaar brengen.

Vaardigheden. Dat begint met het spreken van dezelfde taal. Daarom leggen we de focus niet op bijvoorbeeld afvallen, meer spiermassa of de perfecte billen. Maar op vaardigheden. Als je eenmaal weet welke fysieke vaardigheid en welke mentale vaardigheid een rol spelenbij de gewenste verandering, kun je beginnen met combineren.

Stel: iemand voelt zich fysiek slap en is continu afgeleid op het werk, waardoor de taken niet afkomen en zich opstapelen. Hoe kan deze persoon ondersteund worden met een oefening op maat, die zowel fysiek als mentaal aansluit op de situatie? Breng daarvoor eerst de fysieke vaardigheid in kaart. Dat is spierkracht. Deze persoon wil van dat slappe gevoel af. Dan de mentale vaardigheid: concentratie. De taken op het werk moeten weer afgerond worden.

Ontwerpen van de oefening. De kunst is nu om een oefening te ontwerpen waar een krachtelement in zit én een element waarbij concentratie gevraagd wordt. Doe bijvoorbeeld een krachtoefening, terwijl de deelnemer een eenvoudig taakje doet zoals rekensommetjes oplossen. Of laat de persoon (op een veilige manier) over een lijn of balk lopen met zware gewichten. Dan lukt de oefening alleen als er een goede concentratie is. Je kunt ook extra afleiding inzetten zoals muziek of woorden die de deelnemer in verwarring kunnen brengen.

De deelnemer wordt op deze manier meer uitgedaagd, de oefeningen krijgen een creatief, persoonlijk en origineel karakter.

Laatste blogberichten

Hoe sport een sombere periode doorbreekt
Blog overzicht
Fabio heeft een visie die past in de moderne tijd
- Bram Bakker, bekend psychiater
Vanaf het eerste moment is er een klik door zijn open blik en zijn uitstraling
- Joseph Oubelkas, veelgevraagd spreker
Ik leerde herkennen dat het niet alleen gaat om de woorden die je zegt, maar ook om de lichaamstaal die je gebruikt.
- Peter Compaijen, Manager bij AFAS Software
De lessen die we tijdens de interactieve sessies op deze enerverende middag hebben geleerd, dragen bij om persoonlijk en als organisatie future-proof te zijn!
- Remon van Asperen, PiCompany, GITP

Fabio D'Agata boeken als spreker?

Neem vrijblijvend contact op voor beschikbaarheid en prijzen

Neem contact op
© 2023 - Fabio D'Agata en sprekersbureau Quality Bookings