Fabio D'Agata

Intelligent bewegen
HomeBIOGRAFIELEZINGENFOTO'S EN VIDEO'SBLOGContact
Home
Werken is géén topsport

Werken is géén topsport

Het valt op dat het bedrijfsleven graag de link legt met topsport. Bedrijven willen topprestaties leveren met medewerkers in topvorm. Dat klinkt logisch, maar is topsport wel een geschikte metafoor?

Topsporters bewegen genoeg, pakken op tijd hun herstel en zorgen voor gezonde voeding. Dit gedrag is makkelijk te vertalen naar vitale werknemers op de werkvloer. Topsporters zijn dan ook veelgevraagd sprekers. Externe partijen en coaches die ingeschakeld worden om de vitaliteit van werknemers op te krikken maken ook regelmatig de vergelijkingen met topsport. Waar komt die hang naar topsport vandaan?

Het tegenovergestelde

Bioloog Midas Dekkers legt het in één zin uit: ‘De snelste manier om de geest te verheffen, is het lichaam negeren’. Dat is wat er gaande is in het bedrijfsleven: het lichaam ploft neer op een bureaustoel, het heeft geen actieve rol in het werk en uiteindelijk gaat het langzaam – en veel te snel – kapot. Topsporters geven een ander beeld van hoe het ook kan, met een kerngezond en sterk lichaam. Maar als je verder inzoomt, doen topsporters precies het tegenovergestelde van dat wat Dekkers zegt.

‘De snelste manier om de geest te verheffen, is het lichaam negeren’ – Midas Dekkers 

Voor het schrijven van mijn boek Intelligent Bewegen mocht ik ex-topsporter Danne Boterenbrood interviewen. Ze is triatlete, viervoudig Nederlands kampioen en stond op de nominatie van de Olympische Spelen in London van 2012. In het boek geeft Boterenbrood een ode aan de sport en tegelijkertijd vertelt ze over de worsteling met haar gevoelsleven na haar topsportcarrière. ze was ‘de weg kwijt’, omdat ze ‘opeens van alles voelde’. Topsporters leveren extreme fysieke prestaties en dat lukt vooral heel goed door de geest te negeren. Of in meer begrijpelijke bewoordingen: door het gevoelsleven te negeren.

Topsport geen goed voorbeeld

Wil je in topvorm zijn op je werk in de moderne wereld van nu, dan is het belangrijk om intelligent met jezelf om te gaan. Dat betekent enerzijds dat het lichaam niet genegeerd moet worden en voldoende beweging en gezonde voeding moet krijgen. En dat het op tijd moet herstellen. Topsporters kunnen daarvoor inspirerende voorbeelden zijn. Maar het betekent anderzijds ook dat we bewust moeten zijn van ons gevoelsleven. Het voelen van emoties, het interpreteren van gevoelens en het leren luisteren naar (subtiele) lichaamssignalen is cruciaal. Daarvoor is topsport geen goed voorbeeld.

Duurzaam topprestaties leveren

Ironisch genoeg is beweging bij uitstek wel een uitstekend middel om bewust te worden van ons gevoelsleven, mits je dat op een intelligente manier doet. Geen afleiding, geen prestatiedrang, geen uit-knop aanzetten, maar juist de ervaring aangaan als je beweegt. Voelen wat er allemaal gebeurd. Dat maakt van iedere beweegsessie een ware beleving. Op die manier leer je jezelf kennen, stimuleer je persoonlijke groei en zorg je ervoor dat je duurzaam topprestaties kunt blijven leveren op het werk.

Laatste blogberichten

Hoe sport een sombere periode doorbreekt
Werken is géén topsport
Blog overzicht
Fabio heeft een visie die past in de moderne tijd
- Bram Bakker, bekend psychiater
Vanaf het eerste moment is er een klik door zijn open blik en zijn uitstraling
- Joseph Oubelkas, veelgevraagd spreker
Ik leerde herkennen dat het niet alleen gaat om de woorden die je zegt, maar ook om de lichaamstaal die je gebruikt.
- Peter Compaijen, Manager bij AFAS Software
De lessen die we tijdens de interactieve sessies op deze enerverende middag hebben geleerd, dragen bij om persoonlijk en als organisatie future-proof te zijn!
- Remon van Asperen, PiCompany, GITP

Fabio D'Agata als spreker boeken?

Neem vrijblijvend contact op voor beschikbaarheid en prijzen

Neem contact op
© 2022 - Fabio D'Agata en sprekersbureau Quality Bookings